Tiesitkö että…?
Tiesitkö että…?
Arkeologit ovat kunnostaneet Egyptissä osan Keopsin pyramidista löytyneestä vesijohdosta. Kupariputkien todettiin olevan käyttökunnossa yli 5000 vuoden jälkeen.
Kulta on niin pehmeätä, että sitä voi muokata käsin. Jotta siitä saadaan käyttöä kestävää, siihen lisätään pieni määrä kuparia. Jopa 24 karaatin kullassa on hieman kuparia.
New Yorkissa oleva Vapaudenpatsas on valmistettu kuparilevystä, jota siihen on käytetty 80 tonnia. Kupari on louhittu Norjassa ja ranskalaiset peltisepät ovat tehneet peltityöt.
Kun Kolumbus purjehti Amerikkaan, hänen laivojensa rungot oli päällystetty kuparilla vesirajan alapuolelta, jotta kotilot ja muut eliöt eivät tarttuisi niihin. Samasta syystä veneiden ja laivojen runkoja maalataan nykyisinkin kuparipitoisella maalilla.
Qumranista Israelista löydetyt Kuolleenmeren kääröt olivat yhtä lukuunottamatta tehty hauraasta eläinten nahasta (200 vuotta eaa – 100 vuotta jaa). Yksi löydetyistä kääröistä oli kuitenkin kuparista. Kirjoituskäärö ei sisällä uskonnollisia kirjoituksia, vaan viittauksia vielä löytämättä olevaan aarteeseen.
Maailmankuulut kokit pitävät kuparisia kattiloita parhaina. Ruuanvalmistuksessa käyttävistä materiaaleista ne johtavat tasaisimmin lämpöä, joten niihin ei jää erilämpöisiä kohtia.
Kupari on luonnostaan bakteerien kasvua ehkäisevää – se on antibakteerinen – ja estää bakteerien leviämisen kuparisissa vesi- ja ilmastointijärjestelmissä. Samalla tavalla julkisten tilojen messinkiset ovenkahvat, käsinojat ja hipaisukytkimet voivat ehkäistä bakteerien leviämistä.
Kuparista ja sen seoksista valmistetut työkalut eivät synnytä kipinöitä, minkä vuoksi niitä käytetäänkin kohteissa, missä on olemassa räjähdysvaara.
Kuparin ainutlaatuinen korroosionkesto on korvaamaton monissa vaikeissa ilmasto-olosuhteissa – esimerkiksi öljynporaus- ja kaasukentillä sekä niiden etsimisessä. Suomessa ja Ruotsissa suunnitellaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta kuparisylintereihin, joiden seinämän vahvuus on 5 cm. Näiden säiliöiden pitäisi kestää vähintään satatuhatta vuotta, mutta oletettavasti ne kestävät aikojen loppuun asti.
Ihmishenkiä ja rahaa voitaisiin säästää valtavasti, mikäli rakennukset suojattaisiin ukkoselta maadoittamalla ne kuparijohtoja käyttäen.
Kaikesta siitä kuparista, jota ihmiskunta on käyttänyt vuosituhansien aikana uskotaan 80 % olevan edelleen käytössä tavalla tai toisella. Kuparia tullaan kierrättämään jatkossakin yhä uudelleen ja uudelleen sen hyvien ominaisuuksien koskaan muuttumatta.